Zmaga Škoficu in Garnbretovi

V Šmartnem pri Litiji je v soboto in nedeljo, 23. in 24. maja potekala prva tekma za državno prvenstvo v težavnosti za sezono 2015. V dveh dneh tekmovanja so se v smereh na umetni steni v Športni dvorani Pungrt preizkusili tekmovalci vseh kategorij. Skupno jih je nastopilo 190. Zmago v članski konkurenci sta si zagotovila Domen Škofic in Janja Garnbret.

Od domačih plezalcev je najboljši rezultat dosegel Bine Meke, ki je v kategoriji mlajših dečkov dosegel 3. mesto. Veronika Meke je v članskih kvalifikacijah dosegla sedmi rezultat, kar je zadoščalo za uvrstitev v večerni finale, kjer je žal naredila napako in tekmovanje končala na 9. mestu. V kategoriji članov je tekmoval tudi Urh Tomažič in zasedel 19. mesto. Pri članicah je v kvalifikacijah plezala še Kristina Rus in zasedla končno 14. mesto. Kristina je plezala tudi v kategoriji kadetinj, kjer si je priborila 9. mesto. V kategoriji cicibanov si je Gašper Hauptman priplezal 10. mesto, Žan Žak Eberlinc pa je bil v kategoriji mlajših dečkov 22.

Vsi poznavalci športnega plezanja pa so bili v pričakovanju dvoboja med izkušeno Mino Markovič in šestnajstletno Janjo Garnbret, ki je prvič tekmovala v članski konkurenci državnega prvenstva. Garnbretova je s prepričljivo zmago ponovno dokazala, da gre za izjemen talent. Tako je prekinila niz neporaženosti Markovičeve, naše najboljše tekmovalke zadnjih let, ki je bila nazadnje druga v Tržiču oktobra 2012, vse od takrat pa je stala na najvišji stopnički tekem za državno prvenstvo v težavnosti. Na tretje mesto se je uvrstila Katja Kadič.

Pri moških je Domen Škofic s svojo četrto zaporedno zmago v Šmartnem, da je trenutno najboljši slovenski plezalec v težavnosti. Radovljičan je v kvalifikacijah edini dosegel vrh smeri, medtem ko je v finalu s plezanjem zaključil malo pod vrhom. Na drugo mesto se je uvrstil Urban Primožič, tretji pa je bil njegov klubski kolega Martin Bergant, ki je bil hkrati zmagovalec mladinske kategorije. Pri mladinkah je bila najboljša Staša Gejo iz Srbije, največ točk za točkovanje državnega prvenstva pa je vknjižila Tjaša Kalan.

Poleg plezanja članov in članic so plezali tudi tekmovalci nižjih starostnih kategorij. Pri kadetih je zmagal Miha Hajna, pri kadetinjah zmagovalka članske tekme Janja Garnbret, v kategoriji starejših dečkov oziroma deklic pa sta bila najboljša Žiga Zajc in Mia Krampl. V nedeljo so plezale mlajše kategorije. V kategoriji mlajših dečkov je zmagal Andrej Polak, pri mlajših deklicah je bila najboljša Betka Debevec, med cicibani oziroma cicibankami pa sta na najvišjo stopničko stopila Tim korošec in Liza Novak.

Sponzorji in podporniki tekmovanja:

Občina Šmartno, Cerkovnik d.o.o., Jernej d.o.o, Trgograd d.o.o., Jub d.d., The North Face, Annapurna, Gornik.si in Sidarta.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: